Fort Lunetten III
15470
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-15470,bridge-core-2.5.8,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-24.3,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.4.2,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-15399

Fort Lunetten III

Fort Lunet 3 is gebouwd tussen 1822 en 1824. Eind 1939 besloot het Ministerie van Defensie de eerste verdedigingslijn te verschuiven naar de Grebbelinie en werd het werk in de Nieuwe Hollandse Waterlinie stopgezet.

Een lunet is een klein fort met aan de frontzijde twee ‘gebroken’ of geknikte zijden die naar elkaar toelopen in een punt. Deze punt, ‘de saillant’, is op de vijand gericht. De schuine zijden tot aan de knik heten ‘flanken’. De zijden van de knik tot aan de punt noemen we ‘facen’. De beide knikken en de puntvorm zorgen voor een beter schootsveld richting de vijand. Aan de achterzijde (de keel) is het verdedigingswerk open zodat er slechts aan één kant beveiliging is tegen vijandelijk vuur. Op de hoeken van de zijde die van de vijand is afgekeerd bevinden zich zogenaamde ‘flank-kazematten’. Alle vier de Lunetten worden omringd door een natte gracht.

In samenwerking met de Monumentenwacht Utrecht hebben wij voor alle objecten gelegen op het terrein onderhoudsadviezen opgesteld.

Date
Category
Project